Ακολουθήστε μας

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν χειρουργηθείτε
Σε λίγες ημέρες θα χειρουργηθείτε στην καρδιά σας. Πρόκειται για μία μεγάλη επέμβαση που θα φροντίσουμε να ξεπεραστεί με τον καλύτερο τρόπο. Σημαντικό μέρος της ανάρρωσης παίζει η δική σας ψυχολογική και σωματική προετοιμασία.
Η εισαγωγή στο νοσοκομείο γίνεται την προηγούμενη μέρα του χειρουργείου γύρω στις 10 το πρωί. Πρέπει να έχετε μαζί σας την αστυνομική σας ταυτότητα, το βιβλιάριο υγείας σας, την κάρτα της ασφάλειάς σας, εφόσον έχετε, τις διάφορες εξετάσεις σας καθώς και τα φάρμακα που συνήθως παίρνετε. Θα απευθυνθείτε στην reception του νοσοκομείου όπου θα έχουμε ήδη δώσει όλα σας τα στοιχεία, Στη συνέχεια  το προσωπικό του νοσοκομείου θα σας καθοδηγήσει.
Πρέπει να έχετε ήδη φροντίσει να έχουν δοθεί τα αίματα (Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, Γεννηματάς - καθημερινά, χωρίς ραντεβού, έως τις 6 το απόγευμα). Ο αναισθησιολόγος Δρ. Σίλβιο Βλαντ, θα σας επισκεφθεί και θα σας εξετάσει το απόγευμα προ του χειρουργείου. Μαζί του ή αργότερα θα σας επισκεφθεί και ο χειρουργός Αριστοτέλης Πάνος για να απαντήσει και στις τελευταίες απορίες σας και να σας ενημερώσει για την ώρα που θα γίνει το χειρουργείο.
Τα χειρουργεία διαρκούν από 4-8 ώρες. Δεν γίνεται ενημέρωση στον ενδιάμεσο χρόνο διότι ο χειρουργός πρέπει να ασχολείται με τον ασθενή σας και όχι με την ενημέρωση. Όταν ο κύριος χρόνος της επέμβασης έχει ολοκληρωθεί κάποιος από το προσωπικό της ομάδας μας θα σας καλέσει, είτε στο κινητό σας τηλέφωνο, είτε στην αίθουσα αναμονής, για να δώσει τα πρώτα νέα. Στο τέλος της επέμβασης ο ίδιος ο Δρ. Πάνος θα σας ενημερώσει για το χειρουργείο και την έκβασή του.
Μπορείτε να δείτε τον ασθενή σας μετά την επέμβαση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στον 5ο όροφο του νοσοκομείου μας. Ο ασθενής βρίσκεται συνήθως σε καταστολή για μερικές ώρες και θα ξυπνήσει αργότερα. Θα σας δοθούν πληροφορίες για τις ώρες επισκεπτηρίου και τα τηλέφωνα της ΜΕΘ σε αυτήν την πρώτη σας επίσκεψη.
Η παραμονή στην ΜΕΘ είναι συνήθως 24-48 ώρες. Όταν η κατάσταση του ασθενή σας το απαιτεί ενδέχεται να παραταθεί για όσο χρειάζεται, ώστε να σταθεροποιηθεί και να είναι ασφαλής. Το νοσηλευτικό προσωπικό θα σας ενημερώσει για την ώρα μεταφοράς του ασθενή στον όροφο νοσηλείας καθώς και για τα διάφορα διαδικαστικά θέματα. Την επόμενη ημέρα της ανόδου του ασθενή στον όροφο, αφαιρούνται οι παροχετεύσεις και ο ασθενής μπορεί να κινητοποιηθεί. Ο ασθενής παρακολουθείται καθημερινά από όλη μας την ομάδα και δίνονται πληροφορίες για την ανάρρωσή του και για το τι πρέπει να προσέχει και τι να αποφεύγει. Η παραμονή στον όροφο ολοκληρώνεται μέσα σε 5-8 ημέρες και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο με τις ανάλογες οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή. Βλέπουμε εκ νέου τον ασθενή γύρω στην μία εβδομάδα κατόπιν του εξιτηρίου για την αφαίρεση των ραμμάτων και για μία επιπλέον επίσκεψη. Αυτό γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Υγεία.
 
Πως να προετοιμαστείτε για ένα χειρουργείο της καρδιάς
Ήδη κατά την περίοδο αναμονής στο σπίτι σας μπορείτε να προετοιμαστείτε κάνοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Αυτές τις ίδιες ασκήσεις θα συνεχίσετε να τις εκτελείτε και μετά την χειρουργική επέμβαση, με την βοήθεια του φυσικοθεραπευτή, που θα περνά καθημερινά από τον όροφο νοσηλείας. 
 

Βαθιές αναπνοές

Τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες θα έχετε περισσότερες εκκρίσεις, οι οποίες προέρχονται από τους πνεύμονες. Αυτές οι εκκρίσεις σε αυτό το στάδιο είναι απόλυτα φυσιολογικές και πολλές φορές περιέχουν και αίμα. Αυτό πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας, χωρίς όμως να σας ανησυχεί. Προέρχεται από τον πνεύμονα λόγω της διασωλήνωσης. Θα πρέπει να αναπνέετε βαθιά και να βήχετε συχνά, προστατεύοντας την τομή όπως θα σας δείξουμε στο νοσοκομείο. Πώς θα αναπνέετε; Ένα γρήγορο τεστ: καθιστός/ή αναπνεύστε με το αριστερό χέρι πάνω στην κοιλιά σας και το δεξί χέρι πάνω στον θώρακα. Αν μόνο το δεξί χέρι κινείται τότε η αναπνοή σας δεν είναι αρκετά βαθιά. Μία καλή και βαθιά αναπνοή χρησιμοποιεί το διάφραγμα (που είναι ένα μυς που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά). Για να πάρετε καλή και βαθιά αναπνοή συγκεντρωθείτε στο αριστερό σας χέρι (αυτό που είναι επάνω στην κοιλιά) που πρέπει να ανασηκώνεται όταν εισπνέετε και να κατεβαίνει όταν εκπνέετε. Πάρτε 5 τέτοιες βαθιές αναπνοές, αναπαυθείτε για λίγα λεπτά και επαναλάβατε ακόμα 5 φορές. Κάντε αυτές τις ασκήσεις 2 φορές την ημέρα.
 

Ο βήχας

Μετά το χειρουργείο είναι φυσιολογικό να πονάτε ελαφρά στο στήθος. Σταυρώστε τα χέρια μπροστά από τον θώρακα, όπως θα σας δείξουμε, βήξτε 2 ή 3 φορές και εκπνεύστε βαθιά.
 

Καθημερινές ασκήσεις για τα πόδια

Κινήστε τα πόδια σας όπως πατάμε φρένο-γκάζι, φρένο-γκάζι για 5 συνεχείς φορές. Κατόπιν κάντε κύκλους με το πόδι σας, 5 φορές το κάθε πόδι. Κατόπιν διπλώστε και ξεδιπλώστε το γόνατο για 5 ακόμη φορές. Θα κάνετε αυτές τις ασκήσεις κάθε μέρα μετά το χειρουργείο. 
 
Μετεγχειρητικές οδηγίες

Ξηρός λαιμός που πονάει

Αυτό οφείλεται στον σωλήνα της αναπνοής που χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια του χειρουργείου. Οι καραμέλες για τον λαιμό θα σας βοηθήσουν. Σε 2-3 ημέρες αυτά τα συμπτώματα σχεδόν θα εξαφανιστούν.
 

Δεν έχετε όρεξη

Αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο μετά το χειρουργείο. Με την πάροδο των ημερών οι ανεπιθύμητες ενέργειες της αναισθησίας εξαφανίζονται και στην δίαιτα, που στην αρχή περιλαμβάνει μόνο υγρά, προστίθεται σκληρή τροφή. Στο νοσοκομείο μας έχετε την δυνατότητα να διαλέγετε καθημερινά τον τύπο του φαγητού που επιθυμείτε ανάμεσα σε επιλογές που επιτρέπονται για την ασθένειά σας. 
 

Δεν έχετε ενεργηθεί

Πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να ενεργηθούν αμέσως μετά το χειρουργείο. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Προσπαθήστε να πιείτε αρκετό νερό αν δεν υπάρχει αντένδειξη. Αν αυτό το πρόβλημα δεν λυθεί μέσα σε 1-2 ημέρες θα ενημερώσετε την νοσηλεύτρια η οποία θα σας βοηθήσει με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
 

Μουδιάσματα και πόνοι

Είναι συνηθισμένα φαινόμενα μετά το χειρουργείο, τόσο στα πόδια όσο και στα χέρια. Αυτοί οι ερεθισμοί ενδέχεται να χρειαστούν αρκετό χρόνο για να εξαφανιστούν. Μπορεί επίσης να έχετε πόνους και κράμπες στους ώμους, στον αυχένα καθώς και γύρω από την τομή στον θώρακα. Αυτοί οι πόνοι και οι ενοχλήσεις μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες. Τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται τελείως μέσα στο πρώτο τρίμηνο μετά το χειρουργείο. 
 

Οιδήματα στα κάτω άκρα

Αν πρόκειται για χειρουργείο bypass και έχουμε πάρει μία φλέβα από το ένα ή και από τα δύο πόδια, αυτά τα άκρα τείνουν να εμφανίζουν οιδήματα. Ενημερώστε τον γιατρό σας αλλά μην ανησυχείτε ιδιαίτερα γιατί είναι αρκετά φυσιολογικά. Όταν κάθεστε βάλτε τα πόδια σας σε ένα σκαμνάκι για να είναι λίγο πιο ψηλά και να μην κρέμονται. 
 

Καλές και άσχημες ημέρες

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχετε εναλλαγές διάθεσης μετά το χειρουργείο. Θα υπάρχουν ημέρες που θα αισθάνεστε πολύ καλά και έτοιμος να φύγετε και άλλες ημέρες που μπορεί να αισθάνεστε πολύ κουρασμένος και μελαγχολικός. Αυτό δεν διαρκεί και τις περισσότερες φορές εξαφανίζεται με την επιστροφή σας στο σπίτι και στις δραστηριότητές σας.
 

Απώλειες μνήμης και άσχημα όνειρα

Μερικοί ασθενείς παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα μετά το χειρουργείο και γι’ αυτά ευθύνονται, τις περισσότερες φορές, διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην αναισθησία και κατά την διάρκεια της επέμβασης. Μην ανησυχείτε καθώς όλα αυτά εξαφανίζονται πολύ γρήγορα μετά το χειρουργείο. 
 

Άφθονη εφίδρωση

Είναι φυσιολογικό να ιδρώνετε πολύ κατά την διάρκεια του ύπνου σας μετά από ένα χειρουργείο καρδιάς. Αυτό ενδέχεται να συνεχιστεί και για λίγες ημέρες ή εβδομάδες αφότου επιστρέψετε στο σπίτι σας. Εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου. 
 

Ταχυκαρδίες

Μετά από ένα χειρουργείο καρδιάς πολλές φορές έχουμε ταχυκαρδίες, δηλαδή γρήγορους κτύπους της καρδιάς ή ακόμη και αρρυθμίες. Αυτές οι αρρυθμίες εμφανίζονται στο 30-40% των χειρουργημένων στην καρδιά. Ενημερώστε τον γιατρό σας ο οποίος θα μεριμνήσει να σας δοθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Φεύγοντας από το νοσοκομείο αυτά τα συμπτώματα θα έχουν μειωθεί ή εξαφανιστεί. 
 
Επιστροφή στο σπίτι
Είναι σημαντικό να κινητοποιείστε κάθε μέρα αφότου γυρίσετε στο σπίτι σας και να μην μένετε συνέχεια ξαπλωμένος/η. Πρέπει να περπατάτε καθημερινά, αρχίζοντας από 15 λεπτά το πρωί και 15 λεπτά το απόγευμα (αν κάνει κρύο ντυθείτε καλά) και κάθε 2-3 ημέρες θα ανεβάζετε την διάρκεια του περιπάτου κατά 5 λεπτά, μέχρι να φτάσετε την μισή ώρα το πρωί και μισή το απόγευμα και αυτό ανάλογα με τις δυνατότητες και την ηλικία του κάθε ασθενούς. Ο γιατρός σας θα σας δώσει τις λεπτομέρειες αυτών των ασκήσεων πριν φύγετε από το νοσοκομείο. Μην δέχεστε πολλές επισκέψεις διότι ενδέχεται να σας μεταφέρουν ιώσεις και μικρόβια. Συνηθίστε να παίρνετε την θερμοκρασία σας μία φορά την ημέρα, πάντα την ίδια ώρα, κατά την διάρκεια του πρώτου μήνα μετά το χειρουργείο. Αν δείτε ότι ανεβάζετε θερμοκρασία πάνω από 37,5 μιλήστε με τον γιατρό σας. Αν έχετε κάνει εγχείρηση βαλβιδοπλαστικής ή αντικατάστασης βαλβίδος πρέπει να ενημερώνετε τον γιατρό σας για κάθε πιθανή εγχείρηση που θα κάνετε στα δόντια ή για καθαρισμό δοντιών καθώς και για κάθε άλλο είδος χειρουργείου πριν από την πραγματοποίησή του. Θα σας δοθεί η κατάλληλη αντιβιωτική προφύλαξη. Φεύγοντας από το νοσοκομείο οι τομές του χειρουργείου συνήθως είναι στεγνές και θα κλείσουν σε περίπου 15-20 ημέρες. Τα ράμματα αφαιρούνται, κατά γενικό κανόνα, 14 ημέρες μετά την ημέρα της εγχείρησης. Αν παρατηρήσετε ότι τρέχει υγρό ή αίμα από μία από τις τομές ενημερώστε τον χειρουργό σας. Φεύγοντας από το νοσοκομείο μπορείτε να πλύνετε τα τραύματα με σαπούνι χωρίς να το τρίψετε και να ξεβγάλετε με άφθονο νερό. Στεγνώνετε ταμποναριστά με μία καθαρή πετσέτα. 
 
Οδηγίες για ασθενείς με αντιπηκτική αγωγή

Γιατί και ποιοι πρέπει να λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή;

Ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπισης των θρομβωτικών επεισοδίων είναι η χορήγηση αντιθρομβωτικών ουσιών, με σκοπό την πρόληψη της επέκτασης του ήδη σχηματισμένου θρόμβου ή του σχηματισμού νέου θρόμβου ή εμβολής. Οι σπουδαιότερες φαρμακευτικές ουσίες γι’ αυτό το σκοπό, είναι αντιπηκτικές ουσίες όπως η ηπαρίνη και τα παράγωγά της και τα κουμαρινικά αντιπηκτικά (Βαρφαρίνη και Sintrom). Αντιπηκτική αγωγή λαμβάνουν: ασθενείς με φλεβοθρόμβωση,με πνευμονική εμβολή , με αρτηριακή εμβολή, με αρτηριακή νόσο, έμφραγμα του μυοκαρδίου , με προσθετικές καρδιακές βαλβίδες ενώ για πρόληψη λαμβάνουν ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή με βαλβιδοπάθεια και με κληρονομική θρομβοφιλία και θρομβωτικό επεισόδιο.
 

Πως δρουν τα αντιπηκτικά;

Τo Sintrom χορηγείται από το στόμα μεταβολίζεται στο ήπαρ και η δράση του ασκείται μέσω αναστολής των παραγόντων πήξης που εξαρτώνται από την Βιταμίνη Κ. Χρειάζονται48-72 ώρες μέχρι την έναρξη της αντιπηκτικής του δράσης. Η δόση συντήρησης είναι 1-8 mg η οποία εξαρτάται από την τιμή του INR.
 

Πως ελέγχεται η αποτελεσματικότητα;

Αυτό γίνεται με μια εξέταση αίματος που λέγεται χρόνος προθρομβίνης ή INR (αϊ,εν,αρ). Είναι σημαντικό κατά την έναρξη της θεραπείας το INR να μετράται καθημερινά, ή κάθε 2η μέρα για τις πρώτες ημέρες και κατόπιν σε μακρότερα διαστήματα ανάλογα με την ανταπόκριση του INR. Ποτέ δεν πρέπει να καθυστερείτε να κάνετε αυτή την εξέταση πάνω από ένα μήνα. Επίσης έχει μεγάλη σημασία οι μετρήσεις να γίνονται πάντα στο ίδιο εργαστήριο το οποίο να είναι αξιόπιστο καθώς παρατηρούνται διαφορές που επηρεάζουν την δόση.
 

Τι θα πρέπει να προσέχετε;

Η βαρφαρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμορραγίες ή αιματώματα (μελανιές). Πρέπει να αποφεύγετε τις ενδομυϊκές ενέσεις για να μην δημιουργηθούν αιματώματα που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Αν όμως πρέπει να γίνουν, τότε θα πιέσετε καλά και σταθερά, αρκετή ώρα στο σημείο της ένεσης. Όσον αφορά τις νέες γυναίκες συνήθως δεν προκαλούν διαταραχές στον κύκλο. Πολύ σπάνια μπορεί να αυξηθεί η αιματική ροή. Αν όμως παρουσιαστεί κολπική αιμορραγία θα πρέπει η γυναίκα να συμβουλευθεί τον γυναικολόγο της για να εκτιμηθεί λεπτομερέστερα. Όσον αφορά τα σπορ, θα πρέπει να αποφεύγονται αυτά που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς (π.χ. σκι, ορειβασία κ.λ.π.)
Σε περίπτωση τραυματισμού και αιμορραγίας θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχουμε το INR και ανάλογα μπορεί να χρειαστεί απλή διακοπή του φαρμάκου ή χορήγηση βιταμίνης Κ, οδηγίες πάντως που θα δώσει ο υπεύθυνος ιατρός.
Ο στόχος του INR εξαρτάται από την πάθηση. 
 

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό;

·   Κάθε φορά που πρόκειται να κάνετε εξαγωγή δοντιού
·   Όταν αρχίζετε οποιοδήποτε καινούργιο φάρμακο πρέπει να λέτε στο γιατρό
·   που σας το δίνει ότι παίρνετε βαρφαρίνη
·   Πρόκειται να κάνετε ενδοσκοπικό έλεγχο πεπτικού ή ουροποιητικού.
·   Εμφανιστούν καταστάσεις που αλλάζουν την γενική σας κατάσταση π.χ. διάρροιες, εμετοί, πυρετός κ.λ.π.
·   Αν εμφανίσετε μεγάλα αιματώματα ή οποιαδήποτε αιμορραγία (πχ αίμα από τη μύτη, αίμα στα ούρα ή μαύρα κόπρανα) επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας ή επισκεφθείτε το εφημερεύον νοσοκομείο.
 

Πoιά είναι η σωστή ώρα για την λήψη Sintrom;

Το Sintrom λαμβάνεται ΜΙΑ φορά την ημέρα, καλύτερα μακριά από τα γεύματα, το απόγευμα ή το βράδυ. Αυτό που είναι σημαντικό όμως, είναι να λαμβάνεται πάντα την ίδια ώρα κάθε ημέρα. Αν για οποιοδήποτε λόγο παραλείψετε μια δόση βαρφαρίνης, πάρτε τη το συντομότερο δυνατό. Αν παραλείψετε παραπάνω δόσεις, επικοινωνήστε το γιατρό σας, για να σας δώσει οδηγίες.
 

Τι δίαιτα πρέπει να ακολουθώ;

Η δίαιτα σας πρέπει να περιέχει σταθερό ποσό βιταμίνης Κ. Δεν πρέπει να τρώτε μεγάλες ποσότητες από πράσινα λαχανικά ( μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια βρυξελλών, παντζάρια, γογγύλια, σπανάκι) κουνουπίδι, όσπρια, μαγιονέζα, σογιέλαιο γιατί περιέχουν βιταμίνη Κ που εμποδίζει τη δράση της βαρφαρίνης. Τα οινοπνευματώδη ποτά (μπύρα, κρασί κλπ) εμποδίζουν τη δράση της βαρφαρίνης και επομένως πρέπει να πίνετε το λιγότερο δυνατόν. Θα πρέπει να αποφεύγονται ή να περιορίζεται η κατανάλωση τους τα καφεινούχα αφεψήματα όπως cola, καφές , ζεστή σοκολάτα, σοκολατούχο γάλα καθώς και αφεψήματα όπως το πράσινο τσάι, σκόρδο και Ginseng.
 

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Πολλά άλλα φάρμακα αυξάνουν ή μειώνουν τη δράση της βαρφαρίνης. Γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται ΜΟΝΟ αν είναι απολύτως απαραίτητα και ελέγχοντας συχνά το ΙΝR μήπως χρειαστεί να τροποποιηθεί η δοσολογία.
 

Εγκυμοσύνη, θηλασμός

Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ τα αντιπηκτικά από το στόμα γιατί προκαλούν βλάβες στο έμβρυο. Οι γυναίκες που παίρνουν βαρφαρίνη ΔΕΝ πρέπει να μείνουν έγκυοι. Υπάρχει βέβαια λύση για αυτό αλλά θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας.
 

Πίνακας

Πατήστε εδώ για να εκτυπώσετε τον πίνακα παρακολούθησης ασθενούς.
 
 
 
Συνδεθείτε μαζί μας
© 2024 . All rights reserved.
Site & Digital Marketing by Overron